EFSANEYE GÖRE ÇİNİ
Efsaneye Göre Kütahya Çinisi
Efsaneye Göre Kütahya Çinisi
Herşey, gizemli bir kadının özel bir topraktan yaptığı çömleklerin büyüsüne kapılan halkın, kadını takip edip kullandığı özel toprağı çıkardığı yeri öğrenmeleri ile başlar. İşte o yer de bugünkü Kütahya’dır.
çini resimleri, çini desen, çini deseni, çini desenleri, çini motifleri, İznik çini desenleri, çini dekorasyon
HALİÇ İŞİ
17. yüzyıl Osmanlı çinicilik sanatında mavi–beyaz çinilerde çok ince kıvrık dallar, bunlar üzerinde hataîlere ve küçük çiçeklere rastlanır. Haliç işi diye bilinirler.
AB-I REVAN
kalpteki ferahlık…Beyaz zemin üzerine su çiçeklerini andıran mavi desenlerle işlenmiştir, hayatı mutluluğu sevinci kederi kısacası her duyguyu yansıtır
YILDIZ GEÇMELER
İlk Osmanlı çinileri arasında mavi–beyaz süslü çiniler en önemli dönemini oluşturur. Zemin mavi ile boyanmış, örnekler beyaz olarak yapılmıştır. Motiflerde Selçuklu camilerinin geometrik yıldızlı geçmeleri, motifler de katılmıştır.
KAPTAN-I DERYA
Osmanlı çini sanatçıları özellikle doğadan, günlük hayattan esinlenmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun zafer temsili gemiler de İstanbul’un günlük hayatı ile bütünleşmiş parçalardı. Bu nedenle onları yüksek tasarım çizgileriyle, ahenk ve zerafet içinde çiniyi sanata dahil ettiler.
Efsaneye Göre Kütahya Çinisi
SELÇUK ZİNCİRLERİ
Selçuk dönemi eserlerindendir. Zemin mavi ile boyanmış, örnekler beyaz olarak yapılmıştır. Motiflerde Selçuklu camilerinin geometrik zincir geçmeleri, de katılmıştır. Günümüze uyarlanan halat zincirini de bunların arasında sayabiliriz
LALELERİN DANSI
16. yüzyıl’da Çini atölyelerinin büyük bir teknik başarısı olan kabarık parlak mercan kırmızısının çinilerde kullanılması gerçekleşti. Firûze, mavi, koyu bir tatlı yeşil, kırmızı, açık lâcivert, beyaz ve bazen görülen siyah olarak yedi rengin, bu çinilerde sır altına tatbiki, dünya çini sanatında benzeri görülmemiş bir teknik gelişmedir.
DEVR-İ ALEM
Bu devir çinilerinde kullanılan motiflerde, karanfil, sümbül, lâle, şakâyık, nar çiçeği, bahar yani çiçek, açmış erik ve kiraz dalları ile, tamamıyla naturel örnekler hakimdir. Hançer gibi kıvrılan iri yeşil yapraklar, çiçeklerin arasını doldurmaktadır…
ÇEŞM-İ GÜRYAN
Çeşm-i Giryân; ağlayan göz..Gözyaşları üzüm taneleri gibi beyaz yanaklarında salkım saçak…
Çini sanatının doğuş merkezlerinden İznik’deki asma bahçeleri dönemin çini ustalarına ilham olmuş… Evrendeki yeryüzü, güneş ve ay uymunu temsilen üçlü bir denge içinde, bu üç üzüm salkımı çini karo içine titizlikle işlenmiştir
LALEZAR
Lalezar; lale bahçesi, sarmaşık laleler. Laleler şıklığı ve zerafetiyle çini sanatının vazgeçilmezi..
NAF-I ŞEB
Nâf-ı Şeb; Gece yarısı… Gece ışıklarının çini sanatındaki dansı. Doğadaki tüm ışıkların çiniye yansıması